I takt med att Brexit utvecklas kommer affärer med Storbritannien att ställas inför nya utmaningar och risker. Oavsett om landet stannar i EU eller lämnar utan avtal kommer högre hinder för handel och kapital att påverka produktion, försäljning och kostnader över hela världen.
Engelska tillverkare var till exempel vana vid att skicka varor till EU utan större krångel. Men nu måste de ta itu med en härva av pappersarbete.
Handel och Brexit påverkar
Mitt i all osäkerhet kring Brexit måste företagen ompröva sina internationella affärsstrategier. Detta kan innebära en betydande uppgradering av företagets ERP-, skatte- och handelshanteringssystem.
Dessutom måste företag som använder Storbritannien som sin inkörsport till EU-marknaderna hitta nya sätt att nå dessa marknader. Till exempel kommer amerikanska finansföretag som tidigare använde Londonbaserade kontor för att nå den europeiska marknaden nu att behöva etablera fysiska kontor i enskilda EU-länder för att göra det.
Företagen står inför en rad nya handelshinder i kölvattnet av Brexit, från geografiska restriktioner för tjänster till besvärliga ändringar av mervärdesskatteberäkningar och komplicerade regler för certifiering av livsmedel, läkemedel och animaliska produkter. Företagen behöver klarhet i regelverket och samarbete från EU:s och Storbritanniens regeringar så snart som möjligt. Detta kommer att hjälpa dem att fatta välgrundade beslut om investeringar, verksamhet och sysselsättning. Med hjälp av en difference-in-difference-metod uppskattar Du och Freeman (2022) att TCA har minskat handeln mellan Storbritannien och EU-länderna med cirka 1,5 %.
Investeringar i och med Brexit
När det gäller företagsinvesteringar är Storbritannien en viktig plats för huvudkontor och lokala dotterbolag till multinationella företag. Brexit kommer sannolikt att skapa nya handelshinder mellan EU-27 och Storbritannien som påverkar de multinationella företagens verksamhet. Detta kommer att öka kostnaderna för att bedriva gränsöverskridande handel och kan bromsa inflödet av utländska direktinvesteringar till landet.
I undersökningar efter folkomröstningen har företagen konsekvent rankat Brexit som en av sina främsta källor till osäkerhet. Detta har försenat investeringar som annars skulle ha gjorts.
När Storbritannien bryter sig loss från EU:s rättsliga ram kommer företagen dessutom att ställas inför en betydande rättslig omställning. Många företag kommer att behöva omvandla EU-lagstiftning till brittisk lagstiftning. Detta kommer att öka den redan betydande osäkerhet som företagen har upplevt. De mest internationellt exponerade företagen, som exporterar mer till och importerar mer från EU, är mer osäkra på Brexit och förväntar sig att det kommer att få en större negativ effekt på försäljningen.
Arbetskraft – Brexit
En viktig fråga för företagen är vilken inverkan Brexit kan få på arbetskraft och talanger. Slutet på den fria rörligheten har redan lett till ett minskat arbetskraftsdeltagande, vilket kan få företag att minska sina investeringar i expansion eller försena planer. Dessutom kommer kostnaderna för att omplacera arbetstagare från EU till Storbritannien att öka.
Den brittiska regeringen införde ett nytt poängbaserat invandringssystem som gjorde det svårare för EU-medborgare att arbeta i landet. Detta ledde till en brist på arbetskraft i ekonomin, särskilt inom sektorer som detaljhandel och förare. Det fick också företag att omlokalisera sin europeiska verksamhet, inklusive finansiell handel från London till Amsterdam.
Dessa förändringar kommer att ha en negativ inverkan på handel, investeringar och produktivitetstillväxt. Det är dock oklart hur länge effekterna kommer att bestå. Oavsett vilket är det viktigt att förstå hur Brexit påverkar internationella affärer och planera därefter. Detta kommer att kräva en omfattande bedömning av din leveranskedja, inklusive din lokala marknad.
Skatter och handelsavtal
Eftersom pundet har fallit kan företag behöva betala mindre i skatt men ändå drabbas av ökat pappersarbete och andra kostnader. Detta kan vara särskilt sant på tillväxtmarknader som länge har sett Storbritannien som en inkörsport till Europeiska unionen.
Företagen måste vara snabba och hålla koll på lagstiftningen när den ändras, särskilt eftersom Brexit har förändrat hur de verkar i EU. Vissa länder som Storbritannien har ett frihandelsavtal med kommer att förlänga befintliga avtal, medan andra har nya bestämmelser som påverkar beräkningar av ursprungsregler och återbetalning av importmoms.
Det är möjligt att om Storbritannien och EU inte kan komma överens om sin framtida relation, måste de återgå till Världshandelsorganisationens villkor. Detta skulle inte vara lätt eftersom det innebär att dela upp tariffscheman och dela upp skulder från pågående handelstvister. Den forskning som presenteras här, som finansieras av Economic and Social Research Council och samordnas av King’s College Londons initiativ UK in a Changing Europe, fokuserar på effekterna av ett sådant resultat på ekonomin i städer och sektorer av ekonomin, liksom regioner över hela landet.